niedziela, 22 czerwca 2014

Pietruszki czas

 
Gdy byłam dzieckiem nie lubiłam jej zapachu i smaku. Z zup i sosów wygrzebywałam łyżką zielone, znienawidzone listki. Dopiero w "dorosłym" życiu doceniłam jej charakterystyczną, intensywną woń a przede wszystkim jej cudowne właściwości na dolegliwości związane z zapaleniem dróg moczowych, które są moim słabym punktem-wystarczy, że zmarznę w stopy i już odczuwam dyskomfort... Natka pietruszki należy do ziół oczyszczających nerki i drogi moczowe,  ma czterokrotnie (!) więcej witaminy C niż pomarańcza.
W upalne dni przyrządzam dla siebie napój pietruszkowy.
1 pęczek zielonej pietruszki
1 cytryna lub pomarańcza
 kwaśny cytrynowy smak możesz złagodzić  łyżką miodu
ok 0,5l wody


Porządnie zmiksuj wszystko razem  i wrzuć kilka kostek lodu.


Nać pietruszki można zbierać przez cały rok, jeśli posadzimy w doniczkach w domu. O tej porze pęczek pietruszki kosztuje ok 1zł. Ja korzystam z warzywnego ogródka teściowej - zbieram sobie większą ilość w lecie i zamrażam w foliowych woreczkach.

 zuza

1 komentarz :

  1. Ja łączę natkę z pietruszki z ananasem, z pomarańczami, z arbuzem. odkąd mam wyciskarkę, właściwie ze wszystkiego jestem w stanie wycisnąć ostatnie soki. A jeszcze nie tak dawno uważałam, że natka to jedynie do rosołu, ewentualnie twarożek...

    OdpowiedzUsuń