sobota, 14 lutego 2015

Syrop z buraków na gardło i kaszel


   Naturalny, prosty, tani, a przede wszystkim skuteczny. Syrop z buraków. Dowiedziałam się o nim kilka lat temu i od razu wypróbowałam. Pomaga w leczeniu kaszlu, chrypki i bólów gardła, działa też uodparniająco. Dzisiaj znów go przygotowałam, bo niestety czuje się jakoś niewyraźnie, a do tego drapie mnie w gardle. Z tym syropem do poniedziałku powinnam mieć to już z głowy.




Składniki:
- 2 średnie buraki
- cukier/miód naturalny (ok. 4 łyżeczki)

Wykonanie:
- Buraki obieramy i kroimy w małe kawałki lub ścieramy na tarce. Przekładamy do słoika.
- Zasypujemy cukrem lub dodajemy miód
- Odstawiamy na min. 4 godziny, w ciepłym miejscu, ja go stawiam na blacie w kuchni
- Gotowy syrop trzymajcie w lodówce, bo szybko się psuje. Z tego samego powodu nie polecam robienia go w większych ilościach, bo nie zdążymy go zużyć



Dawkowanie:
Dzieciom podaję po 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Dorośli mogą przyjąć 5 łyżeczek dziennie. Syrop ma działanie wykrztuśne więc nie powinno się go podawać wieczorem. Jest słodki więc dzieci chętnie go piją, a choróbsko momentalnie ucieka gdzie pieprz rośnie :)

Asia

6 komentarzy :

  1. Kurcze, może bym się skusiła. Wypróbuje kiedy złapie mnie jakieś choróbsko. Dzięki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, jest mało znany, ale jak najbardziej wart wypróbowania :)
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!!! Uwielbiam takie babcine sposoby na polepszenie swojego samopoczucia, na pewno w chwilach słabości mojego organizmu spróbuję Twojej buraczanej mikstury! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale ! zaraz go wypróbuję, bo mam w domu buraczki, a mój synalek zaczął pokaszliwac.
    do tej pory z domowych specyfików stosowałam jedynie syrop z cebuli,
    więc dziękuję za poradę
    pozdrawiam miasto Krosno :) do którego mam szczególny sentyment

    OdpowiedzUsuń