wtorek, 4 marca 2014

Naturalnie zdrowa - syrop z cebuli

    U nas pomór, chorujemy, kichamy, kaszlemy... Byłam z dziećmi u lekarza, ale nic nie wysłuchał ani nie wypatrzył więc zamiast kupować jakieś cuda z apteki, które niby pomogą czy podobno skracają czas przeziębienia, wytaczam nasze najcięższe działa do walki z chorobą.



Cebula, cytryna, czosnek i buraki. Do tego miód naturalny lub cukier i mamy wszystko, aby stworzyć swoje własne syropy.

Syrop z cebuli jest chyba najbardziej popularny. W najprostszej wersji robimy go tylko z cebuli i miodu/cukru. W naszym domu dodajemy jeszcze cytrynę i czosnek. Dzięki temu syrop ma lepszy smak, a także o wiele większą moc rażenia :)

Do słoika wkładamy:
- obraną i pokrojoną w plastry cebulę i cytrynę
- kilka ząbków czosnku
- wszystko zalewamy miodem lub przekładamy cukrem.

Na drugi dzień syrop jest gotowy. Wzmacnia on naszą odporność, działa bakteriobójczo, zwalcza infekcje oraz pomaga w kaszlu. Jest bardzo słodki więc moje dzieci za nim przepadają. Podaję go im 2-3 razy dziennie po 1 łyżce. 

Wykonanie jest bardzo proste, składniki tanie, a efekty rewelacyjne!  

Pamiętajcie, że tylko polski czosnek ma zdrowotne właściwości, ten z Chin może być co najwyżej przyprawą do dań. Podczas ostatnich zakupów w osiedlowym sklepie spytałam czy wystawiony czosnek jest z Chin czy z Polski. Jednak nikt nie potrafił mi odpowiedzieć, a ja nie jestem aż takim ekspertem aby samej to ocenić. Z nieba spadła mi wtedy Pani, u której kupuję ogórki do kiszenia, bo okazało się, że hoduje też czosnek. 
Nie łatwiej jest z kupnem naturalnego miodu... W tej kwestii wyedukowała mnie moja młodsza siostra, która pisała pracę magisterską o miodzie więc jest ekspertem w tej dziedzinie. Wiadomo, najlepiej zaopatrywać się w zaprzyjaźnionej pasiece, ale jeśli kupujemy miód w sklepie to po pierwsze powinniśmy sprawdzić gdzie został wyprodukowany. Bierzemy tylko ten wyprodukowany w Polsce, ewentualnie w UE. Niektóre miody mają podane na etykiecie, że wyprodukowano je poza UE, co jest po prostu zakamuflowaną wiadomością, że pochodzą z Chin. Nie kupujmy też miodu, który ma podane, że powstał z mieszanek. Jakiego miodu byśmy nie kupili ostateczny test wykonujemy w domu, bo tylko naturalny miód krystalizuje. Jeśli kupiony przez ciebie miód jest cały czas w płynnej formie to masz podstawy, aby sądzić, że niestety jest sztuczny.

Asia

8 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też i coraz częściej je stosuję :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Za smak czy właściwości? Bo ja chyba za to i za to, nie dość, że leczy to smakuje moim dzieciom :)

      Usuń
  3. Chyba muszę sięgnąć po tę metodę, bo za nami się wlecze infekcja za infekcją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, ja dzisiaj robiłam z takich proporcji: 2 średnie cebule, 1 cytryna i pół główki czosnku, oczywiście wszystko pokrojone, a na koniec zalane obficie miodem naturalnym, dzięki czemu jest wręcz pyszne :)

      Usuń
  4. Pamiętam tą miksturę z dzieciństwa, a wolałabym o niej zapomnieć. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem jak to jest, ja mam złe wspomnienia odnośnie mleka z miodem i czosnkiem i teraz za nic tego nie tknę ;)

      Usuń