poniedziałek, 17 marca 2014

Smaczek - przepis na domową wędlinę

    Chyba właśnie z wędlinami mam największy kłopot podczas zakupów, te tańsze są robione z "niewiadomoczego", a te droższe, nie dość, że właśnie drogie, to wytrzymują max 3 dni, po czym są obślizgłe i nadają się tylko do wyrzucenia. Czasem po prostu w ogóle nie kupuję wędliny, bo szkoda nerwów. Ostatnio moja koleżanka Ala podała mi prosty przepis na domowy smaczek. Podobno mówią na to też domowa mielonka. W sklepie zaopatrujemy się w wybrane mięso, np. łopatkę i prosimy o jej zmielenie, chyba, że mamy maszynkę w domu. Wtedy mamy szansę dodatkowo oczyścić mięso z np. żyłek i błonek i dopiero wtedy mielimy. Kupujemy też sztuczne jelito (ok. 0,8 zł/m) oraz bawełniany sznurek (szpulka - 6 zł).



.

Przepis:
- 1 kg mielonego mięsa
- ok. 35 cm jelita
- bawełniany sznurek
- sól, pieprz, czosnek

Jak widzicie składników jest niewiele, ale uwierzcie to wystarczy. Oczywiście można dodać do tego jeszcze np. kminek, paprykę, majeranek czy inne dodatki, które lubicie.

Wykonanie:
Zmielone mięso solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy 4 wyciśnięte ząbki czosnku (można więcej). Dokładnie mieszamy. Jelito z jednej strony zawiązujemy. Mięso wkładamy do jelita, dobrze je ugniatając, aby było jak najmniej pęcherzyków powietrza. Gdy włożymy wszystko, zawiązujemy jak najciaśniej drugi koniec jelita. Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 60-70 min (licząc od momentu zagotowania wody). I to TYLE :)



Przepis jest prosty, a wykonanie bardzo łatwe. Nasza wędlina będzie bardzo smaczna (stąd nazwa) i aromatyczna. Co najważniejsze - wiemy co jemy :) Smacznego.

Asia


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz