sobota, 21 lutego 2015

Imbir

     Wybierając się na zimowe spacery lub rano jadąc do pracy staram się pamiętać o przygotowaniu i zabraniu ze sobą czegoś ciepłego do picia. Kiedyś przygotowywałam gorące kakao ( ciekawie pisała o jego właściwościach Kasia ) lub po prostu herbatę z cytryną. Od niedawna zakochałam się w smaku i aromacie imbiru.



Najczęściej spotykany i używany jest w postaci świeżej (korzeń), rzadziej występuje suszony. U nas popularna jest wersja sproszkowana, ale ma ona inne właściwości i wpływ na organizm niż suszona.
  1. Pobudza krążenie oraz procesy trawienne.
  2. Jest antyoksydantem.
  3. Działa przeciwzapalnie (również przy zapaleniu stawów) i pobudza układ odpornościowy.
  4. Łagodzi bóle zębów i żołądka.
  5. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
  6. Rozgrzewa.
  7. Jest afrodyzjakiem.
  8. Łagodzi mdłości, polecany przy chorobie lokomocyjnej i we wczesnej ciąży.
  9. Pomaga usuwać toksyny z organizmu.
  10. Przyspiesza metabolizm przez co przypisuje mu się  właściwości odchudzające.
  11. Odkaża jamę ustną, dlatego warto spożywać go przy przeziębieniach.
  12. Obniża poziom cholesterolu i chroni przed zakrzepami.
  13. Stosowany regularnie zmniejsza siłę i częstotliwość migren.
  14. Zawiera moczopędny olejek eteryczny dlatego działa przeciwobrzękowo.
  15. Zwiększa koncentrację.
  16. Spożywanie imbiru odkwasza organizm. To bardzo ważna zaleta szczególnie dla osób spożywających duże ilości zakwaszających produktów odzwierzęcych oraz dla tych, intensywnie uprawiających sport
źródło
Napój imbirowy
        Obrać imbir i pokroić na plasterki. Wrzucić do dzbanka. Dodać 4 plasterki cytryny i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Dodać cynamon, kardamon i goździki. Nie podaję konkretnych ilości ponieważ za każdym razem dodaję "na oko" (szczypta, może dwie) Wycisnąć pływające w napoju plasterki cytryny. Dodać miód, chociaż ja słodziłam ostatnio brązowym cukrem. 
     Przygotowaną miksturę przelewam do termosu, ale należy pamiętać o tym, że imbir z czasem zwiększa swą moc i może być bardzo ostry.







zuza
Używacie tej specyficznej przyprawy? A może dodajecie imbir do zup lub słodkości?

  

16 komentarzy :

  1. Imbir dodaję do herbaty i grzańca. Idealnie smakuje w zielonej herbacie z plasterkiem pomarańczy, goździkami lub anyżem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję z zieloną, ale nie wiem czy przekonam się do anyżu...;-)
    zuza

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie próbowałam imbiru! Zawsze kojarzył mi się z tabletkami przeciwymiotnymi na podróże :).
    Ale zachęciłaś mnie, pora spróbować :)
    Miłego weekendu Ci życze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem tak, próbowałam na trzy podejścia : herbatę imbirową - bleee, zupę z imbirem - jeszcze większe bleee. Tylko w formie piwa imbirowego mi wchodzi - ale w tym wypadku, to pewnie nawet koło imbiru nie leżało :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) rzeczywiście smak i aromat jest specyficzny i nie każdemu podejdzie.

      Usuń
  5. na początku ciąży piłam herbatę z imbirem. Osobiście bardzo lubię takie napoje :D muszę wypróbować :) pozdrowienia!! /Ola

    OdpowiedzUsuń
  6. W ciazy herbata ze swiezo tartym imbirem pomagala mi na mdlosci. W tej chwili zapach imbiru mnie bardzo mdli. Dziwna zawne treoche...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie używałam imbiru, ale Twój napój wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dodaję imbir do zupy-kremu z dyni. Ale dziękuję za przepis, zapewne wypróbuję :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomniało mi się, że gdzieś mam, sprawdzony przez znajomą, przepis na taką dyniową zupę, ale jeszcze nie robiłam.

      Usuń
  9. Uwielbiam imbir, dodaję świeży do dań orientalnych, a nawet do leczo i takich dań gulaszowych z ciecierzycą czy soczewicą. Wiem jak bardzo jest zdrowy, dlatego staram się używać go jesienią i zimą jak najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam herbatki z imbirem - napój chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przyznaję, że nie używam, ale spróbuję, na pewno! Obiecuję :-)))
    Kakao uwielbiam :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja imbir dodaję zawsze do curry. ;) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię ani imbiru ani cynamonu ani curry. Dziwna jestem :) Naslonecznej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń